top of page

Skönt häng med gäng

Vattenverket%20L-stort_edited.jpg
vattenverket_lidingo.jpg
Vid Kottlasjön

Vattenverket Café & bageri

Café, bageri och festvåning i natursköna omgivningar.

 

Här har vi velat skapa en oas med plats för lugn  och ro, god och nyttig mat tillsammans med de bästa bakverken och bröden. 


Vattenverket ligger vackert vid Kottlasjöns sydöstra strand, mitt i Långängens naturreservat. Hit tar man sig enkelt med cykel, bil eller kommunala medel. Från Lidingöbanans station Brevik är det en fin promenadväg på ca 10 minuter. Utanför dörren finns blåbärsskogen med löparspår, utegym och vintertid spårat för längdskidor och plogat på sjön för skridskor när isen håller.

 

Öppetider för café alla dagar 8.00-17.00.

Varmt välkommen önskar vi dig-

 

Det var en gång ett Vattenverk...

Närproducerat sedan 1911

 

Där står det, sedan hundra år tillbaka. Mellan himmel och sjö, klippor och strand, nära salt hav och vid söt insjö, med blåbärsskogen i ryggen och Kottlasjöns vatten för bröstet. Vattenverket. En gång skapat för det namnet skvallrar om - för att leverera vatten till Lidingöborna. Vattnet pumpades upp i ett vattentorn (idag rivet), högt beläget vid Gåshagaleden.

I Vattenverkets begynnelse renades Kottlasjöns vatten med sandfiltrering; i den sedimenteringsbassäng som ska ha funnits inomhus. Men kring år 1915 började man istället använda ozon (vilket gör verket till det näst äldsta i Sverige som använt den tekniken), vilket var mycket energikrävande (och säkerligen gav verkstadsarbetarna en del huvudvärk).

1925 började delar av Lidingö försörjas med vatten från Stockholms innerstad, men det lokala Vattenverket gick i drift ytterligare många år - redan på den tiden föredrog många närproducerat. 1955 producerades fortfarande omkring 55000 kubikmeter vatten.

Kanske har du även hört någon kalla Vattenverket för Elverket? Det beror på att det kring 1914 installerades en omformarstation för elektricitet - där elen kom i sjökabel i Kottlasjön från den stora transformatorn vid AGA-fabriken.

Vad hände sen...

 

Vattenverket består än idag av två huskroppar, den rektangulära delen som följer strandlinjen och den vinklade utbyggnaden. Den första uppfördes 1911 och den senare några år därefter. Formspråket visar släktskapet, även om ritningarna försvunnit och arkitektens namn fallit i glömska.

 

Våren 2018 renoverades huset och det var med varsam verkstadshand - och med färgskalan i behåll. Det västra trapphuset ner till bryggeriet är fortfarande i original och gamla vattenfiltret är också bevarat. Så även om det gamla Vattenverket idag brukas som café, festvåning, och bageri är historien intakt. Berättelserna porlar i väggarna - och vattnet flödar ständigt i våra minnen (och i sjön utanför)…

Vattenverket%20L-stort_edited.jpg

VATTENVERKET
Insjöhagsvägen 14 | 181 65 Lidingö
Tel 08 – 766 09 29| info@vattenverket.se

Öppet alla dagar 8 - 17


följ oss på

  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
bottom of page