Skönt häng med gäng

vattenverket_logotyp.png
Vattenverket Vid kottlasjön

Högberga bakficka

Ölkafé, konferens, festvåning och mikrobryggeri. Friluftsaktiviteter, lek och gårdsbutik. Här kan man droppa förbi på solokvist, ta med hela familjen eller kompisgänget. Fika på sju sorters kakor, käka mustiga långkok, prova mikrobryggd lager. Hänga på bryggan på sommaren, åka skridskor på vintern. Maten är vällagad, stämningen skön och dörren alltid öppen för spontanitet.

Vattenverket ligger idylliskt vid Kottlasjöns sydöstra strand, mitt i Långängens naturreservat. Hit tar man sig enkelt med cykel, bil eller kommunala medel. Från Lidingöbanans station Brevik är det en fin promenadväg på ca 10 minuter. Utanför dörren finns blåbärsskogen med löparspår, utegym och vintertid spårat för
längdskidor.

 

Öppetider för kafé fredag-söndag 11.00-16.00.

Vattenverket – Högberga Bakficka - ägs och drivs av Högberga Gård.

Det var en gång ett Vattenverk...

Närproducerat sedan 1911

 

Där står det, sedan hundra år tillbaka. Mellan himmel och sjö, klippor och strand, nära salt hav och vid söt insjö, med blåbärsskogen i ryggen och Kottlasjöns vatten för bröstet. Vattenverket. En gång skapat för det namnet skvallrar om - för att leverera vatten till Lidingöborna. Vattnet pumpades upp i ett vattentorn (idag rivet), högt beläget vid Gåshagaleden.

I Vattenverkets begynnelse renades Kottlasjöns vatten med sandfiltrering; i den
sedimenteringsbassäng som ska ha funnits inomhus. Men kring år 1915 började man istället använda ozon (vilket gör verket till det näst äldsta i Sverige som använt den tekniken), vilket var mycket energikrävande (och säkerligen gav verkstadsarbetarna en del huvudvärk).

1925 började delar av Lidingö försörjas med vatten från Stockholms innerstad, men det lokala Vattenverket gick i drift ytterligare många år - redan på den tiden föredrog många närproducerat. 1955 producerades fortfarande omkring 55000 kubikmeter vatten.

Kanske har du även hört någon kalla Vattenverket för Elverket? Det beror på att det kring 1914 installerades en omformarstation för elektricitet - där elen kom i sjökabel i Kottlasjön från den stora transformatorn vid AGA-fabriken.

Vad hände sen...

 

Vattenverket består än idag av två huskroppar, den rektangulära delen som följer strandlinjen och den vinklade utbyggnaden. Den första uppfördes 1911 och den senare några år därefter. Formspråket visar släktskapet, även om ritningarna försvunnit och arkitektens namn fallit i glömska.

Många dagsverken har avverkats på Vattenverket. Och när verksamheten togs över av Högberga Gård, våren 2018, var det med varsam verkstadshand - och med färgskalan i behåll. Det västra trapphuset ner till bryggeriet är fortfarande i original och gamla vattenfiltret är också bevarat. Men med förstärkning av en bardisk där man kan låta mikrobryggd öl rinna ner - i samtid med samtal om hur vattnet en gång rann och renades där.

 

Och även om det gamla Vattenverket idag brukas som kafé, festvåning,konferensverksamhet och mikrobryggeri är historien intakt. Berättelserna porlar iväggarna - och vattnet flödar ständigt i våra minnen (och i sjön utanför)…

Högberga Gård

 

Vattenverket drivs idag av Högberga Gård som ligger på promenadavstånd vid havet. Här finns 67 hotellrum, Sveriges första toscanska vinfabrik, ett unikt Havsspa och sköna rum för möten och fest. Hit kommer konferensgäster från hela världen i veckorna och på helgerna är det weekend- och bröllopsgäster som livsnjuter på herrgården.

hogberga.se >

VATTENVERKET
Insjöhagsvägen 14 | 181 62 Lidingö
Tel 08 – 33 55 00 | info@vattenverket.se

Skönt häng med gäng!

Kafé; fredag-söndag 11 - 16

AW; sista fredagen i månaden kl 17 - 21

Häng med oss på

  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle